top of page
Εικόνα συγγραφέαGiannis Bougos

Συναισθησία και Αυτισμός. Γνωρίστε μια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση του Νου! Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος

Πως μυρίζει το καλοκαίρι άραγε; όχι η εποχή αλλά η λέξη που ακούμε!! Έπειτα ν΄ αναρωτηθούμε πως "ακούγεται" το κόκκινο ή το τετράγωνο που "κανονικά" μόνο βλέπουμε! Πριν ισχυριστούμε ότι τέτοιες δηλώσεις ανήκουν στη σφαίρα της ποίησης και της λογοτεχνίας καλύτερα να το ξανασκεφτούμε!

Αυτές οι παράδοξες φαινομενικά προτάσεις έχουν ένα πολύ ακριβές νόημα για άτομα που ανήκουν σ ενα 5% του πληθυσμού και χαρακτηρίζονται ως "συναισθητικά".


Η συναισθησία (συν=αίσθησις) περιγράφει το νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο διαφορετικές αισθήσεις "διασταυρώνονται" και μπερδεύονται στην αντίληψη του ατόμου με αποτέλεσμα το ίδιο να εκφράζει τελικά κάτι πολύ διαφορετικό ως αίσθηση από αυτό που αναμένεται (μια υπόθεση που εξηγεί την συναισθησία είναι όντως η γειτνίαση κέντρων των αισθήσεων στον εγκέφαλο). Σκεφτείτε το παράδειγμα ενός ανθρώπου που τη μέρα Δευτέρα τη σκέφτεται πάντα ως μπλε.


Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με συναισθησία μπορούν να μας θυμίσουν έντονα το προφίλ ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού με υψηλή λειτουργικότητα καθώς μοιράζονται αρκετά κοινά γνωρίσματα όπως την ισχυρή μνήμη (λογικό αφού στην καταγραφή των εμπειριών συμμετέχουν παραπάνω από μία αισθήσεις), και την ιδιοφυία σε κάποιους τομείς. Ο Simon Baron-Cohen, ένας από τους κυριότερους ερευνητές αυτισμού, έχει βρει ότι η συναισθησία είναι πιο κοινή μεταξύ ατόμων με αυτισμό. Οι συναισθητικοί γίνονται συχνά σπουδαίοι καλλιτέχνες!


Και κάπου εδώ μπορούμε να αναρωτηθούμε για την αντίθετη όψη της συναισθησίας.

Παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού που δεν καταφέρνουν τελικά να επικοινωνήσουν (άρα να μας απαντήσουν) τι γίνεται αν βιώνουν συναισθητικές εμπειρίες οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να γίνονται και τραυματικές; Εύκολα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως φώτα, υφές, γεύσεις ή και ήχοι είναι δυνατόν να προκαλούν όντως μια εξαιρετική αισθητηριακή επιβάρυνση και άγχος στο παιδί με πολλαπλή και πιο σύνθετη επίδραση στο ίδιο.



Εν κατακλείδι είναι καλό να σκεφτόμαστε πως η αντίληψη του κόσμου για πολλούς ανθρώπους δεν ταυτίζεται πάντα με τη δική μας και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια τέλεια κατασκευή που θα μας πάρει πολλά χρόνια ακόμα να μάθουμε όλα τα μυστικά του.-


Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος Δ/ντής "Σύναψις"


409 Προβολές0 Σχόλια

Comentários


bottom of page