top of page
Εικόνα συγγραφέαGiannis Bougos

Μπορεί ο χρόνος οθόνης να γίνει ποιοτικός; Παραδείγματα. Γιάννης Μπούγος Ψυχολόγος, Δ/ντής "Σύναψις"

Εξάσκηση στο δακτυλοδείξιμο και την πρώτη επικοινωνία

Η αυθόρμητη και φυσική κίνηση του παιδιού ν' απομονώσει το δείκτη για να πατήσει το "play" σε μια οθόνη πχ κινητού μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξαιρετική μετάβαση στο επικοινωνιακό δακτυλοδείξιμο.


-Ιχνηλασία για ξεκλείδωμα οθόνης

Αλλάξτε το μοτίβο ξεκλειδώματος οθόνης και ζητήστε το παιδί να την ξεκλειδώσει μέσω μίμησης και μνήμης.


-Κινητικές αδρές μιμήσεις

Παρακολουθήστε με το παιδί μουσικοκινητικά βίντεο και μιμηθείτε τις κινήσεις των πρωταγωνιστών


-Παιδικά τραγούδια

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για λεκτική μίμηση και παραγωγή ήχων. Πολλά παιδιά πρώτα τραγουδούν και μετά μιλούν. Αυξήστε τον όγκο ομιλίας μέσα από ρυθμικά απλά τραγουδάκια επαναλαμβάνοντας εμφατικά το ρεφρέν.


-αντίληψη περιεχομένου και περιγραφικός λόγος.

Παγώστε την εικόνα και ζητήστε από το παιδί να περιγράψει τι βλέπει (ως προϋπόθεση για να συνεχίσετε την προβολή) επιλέξτε για αρχή εικόνες με λίγα ερεθίσματα ανάλογα το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού.


-μνήμη

Ζητήστε από το παιδί ν' ανακαλέσει το περιεχόμενο μιας μικρής ιστορίας που μόλις είδε. Εξασκηθείτε στην αφήγηση και τις χρονικές αλληλουχίες.


-πληκτρολόγηση και λεξιλόγιο

Ενθαρρύνετε το παιδί να εντοπίζει οπτικά τους τίτλους (όχι τις εικόνες) του περιεχομένου που το ενδιαφέρει (σαν οπτική ανάγνωση) ή διδάξετε ευκαιριακά το αλφάβητο κατά την πληκτρολόγηση


-προχωρημένη κατανόηση και επεξεργασία. Παίξτε με τις σκηνές. Προχωρήστε στο τέλος μια άγνωστη στο παιδί ιστορία και ζητήστε του να μαντέψει τι μεσολάβησε.

Ζητήστε μια περίληψη. Ρωτήστε για ένα πιθανό εναλλακτικό τέλος. Ζητήστε να βρει τα σημαντικά σημεία.


-Συναισθήματα

Δείτε βιντεάκια και μιλήστε για τα συναισθήματά των ηρώων. Δείξτε επάνω τους τι μαρτυρά το συναίσθημα τους. Μιμηθείτε τα και παίξτε παιχνίδια ρόλων. Συνδέστε τα συναισθήματά με τα γεγονότα.

Από τα παραπάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι οι οθόνες μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό μέσο αρκεί να είμαστε παρόντες και να εμπλεκόμαστε στη διαδικασία ζητώντας πάντα από το παιδί πράγματα στοχευμένα και κατάλληλα των δυνατοτήτων του κρατώντας το δεδομένο θετικό συναίσθημα του από την εμπλοκή τους με το μέσο.

Η παραπάνω λίστα με παραδείγματα είναι ενδεικτική και σίγουρα δεν εξαντλεί τις απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία ως ένα επιπλέον μέσο εκπαίδευσης πλήθους δεξιοτήτων στα παιδιά.


Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής CBT Δ/ντής "ΣΥΝΑΨΙΣ"


76 Προβολές0 Σχόλια

Σχόλια


bottom of page