ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία - Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), τη μη λεκτική επικοινωνία - και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
Η ομιλία είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να μεταδόσουμε ένα μήνυμα. Είναι το αποτέλεσμα του ορθού σχεδιασμού και της εκτέλεσης του κινητικού- νευρομυικού συντονισμού(άρθρωση). Η ομιλία δεν είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας, γίνεται χρήση των χειρονομιών, των εκφράσεων του προσώπου αλλά και της στάσης του σώματος. Η ομιλία έχει μορφή η οποία απαρτίζεται απο την φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη. Η φωνολογία είναι η λειτουργία των φθόγγων μέσα σε ένα γλωσσικό πλαίσιο και διακρίνεται από την φωνητική όπου είναι ο τρόπος που προφέρονται οι λέξεις της γλώςσας η κάθε μια μόνη της ξεχωριστά ή συνδιασμένες μεταξύ τους σε γλωσσικά περιβάλλοντα ( προτάσεις). Οι λέξεις διαφοροποιούνται από τους φθόγγους τα οποία πρώτα έχουν διαχωριστεί σε φωνήματα. Η μορφολογία (βασικό χαρακτηριστικό της γλώσσας) χωρίζεται σε φωνολογικό επίπεδο και σε γραμματικό/ συντακτικό. Επομένως η μορφολογία ασχολείται με το πως τα μορφήματα συνδέονται μεταξύ τους για να πλάσουμε τις λέξεις αλλά και τη γραμματική θέση αυτών με σκοπό να φέρουν νόημα. Τέλος σύνταξη είναι η μελέτη κανόνων και τωνθεραρχικών σχέσεων μεταξύ τους με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων.
Παράδειγματα
Τι κάνεις Πέτρο; Φτιάχνω καφέ – Τι κάνεις Πέτρο ; Χθες πήγαμε στο πάρκο (σημασιολογία)
Τα παιδιά τρέχουν στην αυλή.
Χ (λάθος) : Η κότα γεννούν αυγά. (σύνταξη)
Τι κάνεις Νίκο; Καλά είμαι.
Χ (λάθος) Τι κάνεις Νίκο; Ο μπαμπάς είναι στη δουλειά (πραγματολογία)
η Λογοθεραπεία ασχολείται με τα υποσυστήματα του λόγου και της ομιλίας και σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα χωρίζεται στα εξής: